Kulisszák mögött

„A kulisszák mögött” sorozatunkkal bepillantunk a Reprosys Termékenységi Központ embriólaborjának életébe, rövid írásainkkal szeretnénk segítséget nyújtani minden kedves érdeklődőnek a lombikprogram mögött rejlő tudomány megértéséhez.

0. nap: Hagyományos megtermékenyítés (konvencionális IVF)


A petesejt leszívás (oocyta punkció) és a spermiumpreparálás napja. Az érett, egy poláris testtel rendelkező petesejt normál spermaképpel és jó termékenyítési teszttel rendelkező partner esetén a természethez hasonló módon termékenyül. Ennek során a hímivarsejtek a petesejteket borító cumulus rétegen keresztül jutnak el a petesejthez, majd közülük egy elvégzi a megtermékenyítést egy bonyolult biokémiai folyamattal.

0. nap: ICSI (Intra-Citoplazmatikus Spermium Injektálás)

Az érett, egy poláris testtel rendelkező petesejt akkor is termékenyíthető, ha a pár férfi tagjánál van a probléma. Kóros spermaképpel és rossz termékenyítési teszttel rendelkező partner esetén szükség van arra, hogy a spermiumokat bejuttassuk a petesejtbe mikromanipulációs eljárással. Az ICSI során a petesejtet a tartópipettával rögzítjük, míg egy másik, nagyon vékony szúrópipetta segítségével a legjobbnak ítélt spermiumot a petesejt belsejébe juttatjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. nap: Zigóta

A megtermékenyült petesejt, a zigóta jellemzője, hogy 2 előmaggal (pronukleusz) és 2 poláris testtel rendelkezik. Ez az állapot a megtermékenyítés után 8-14 órával 4-5 óra hosszáig látható. A két előmag (anyai, apai) a petesejt középső részén egymás mellé rendeződik, ezt követi az első sejtosztódás. Amennyiben a petesejtben a pronukleuszok a fenti időpontban nem láthatóak, a petesejtet meg nem termékenyültnek tekintjük.

 

 

 

2. nap: Embrió

A megtermékenyítést követő 20-27 óra között általában lezajlik a prae-embriók első sejtosztódása. A második napon ezek az embriók már 2-4 sejtes állapotban vannak. Ideális esetben szinkronosztódás figyelhető meg, a blasztomérák szabályos alakúak, hasonló méretűek, fragmentumok, vakuólumok kis számban vannak jelen. Az embrió sejtjei között kialakul a kommunikáció.

5. rész: 3. nap- 6-8 sejtes embrió

Az embriók harmadik napra 6-8 sejtes osztódási állapotot érnek el. Ez lehet az embrió-visszaültetés (embrió transzfer) napja abban az esetben, ha az embriók száma és minősége alapján eldönthető, hogy melyek azok az embriók, amik visszaültetésre kerülnek. Ezeknek az embrióknak a következő kritériumoknak kell megfelelniük: szinkronosztódás figyelhető meg, a blasztomérák szabályos alakúak, hasonló méretűek, fragmentumok, vakuólumok kis számban vannak jelen, a sejtek között nagymértékű a kapcsolódás.

Ha adott esetben 3-5-nél több, egyformán jónak minősített embrió van, tovább tenyésztjük őket az ötödik napig.

 

6. rész: 4. nap- Morula

Az embriók kezdeti osztódását a petesejt genetikai állománya irányítja, majd 4-8 sejtes állapotot elérve az embrió saját, összgenetikai állományának kell aktiválódni, ha ez nem történik meg, az embrió fejlődése megáll, ezt nevezzük fejlődési blokknak.

A negyedik nap nagyon fontos fordulópont az embriók életében, 12-16 sejtes állapotban sejtjei kompaktálódnak, szoros sejtkapcsolatokkal egymáshoz tapadnak, a sejthatárok eltűnnek, és az egymástól független sejtek egy összefüggő sejthalmazzá, szedercsírává (morula) alakulnak. Ezen a napon nem történik embrió visszaültetés.

  1. rész: 5. nap- Blasztociszta (Blastocysta)

A megtermékenyítést követő ötödik napon a megfelelő embriók blasztocisztává alakulnak, sejtszámuk megközelíti a százat. Ez a sok-sok sejt már differenciált állapotban van jelen. Kialakul egy külső sejtréteg (trophoblast), aminek később a méhlepény létrejöttében van szerepe, ez egy folyadékkal telt üreget (blastocoel-t) vesz körbe, amibe az embriócsomó sejttömege (inner cell mass) lóg be. Az embriócsomóból alakul ki a magzat.

A blasztociszta állapotú prae-embriók vizsgálatára részletes bírálati rendszert használunk, amely alapján eldől, hogy melyik egy vagy kettő embrió alkalmas a visszaültetésre leginkább. Érdekes jelenség, amikor a kitágult, expandálódott embrió a zónából való kibújása előtt pulzál (összehúzódik és kitágul).

 

8. rész: A beágyazódás

A beültetett embriók a tokjukból kibújva (hatching) a 7. nap környékén ágyazódnak be az anyaméhbe.

Rendhagyó módon ezt a folyamatot egy videóval szeretnénk bemutatni:

https://www.youtube.com/watch?v=PAVo16b_6j4

8. rész: Asszisztált hatching (AHA)

Az embriót burok veszi körül, ez a zona pellucida. Az embriók a méh üregébe érve ki kell, hogy keljenek ebből a burokból annak érdekében, hogy be tudjanak ágyazódni. Ez a folyamat a hatching. Bizonyos esetekben (életkor, vastag zona pellucida) szükség lehet az embrió tokjának vékonyítására, megnyitására. Ez a mikromanipulációs eljárás az asszisztált hatching ami mechanikus, kémiai vagy lézeres eljárással végezhető.

10. rész: Vitrifikáció

A számfeletti, öt napos embriók -amelyek nem kerülnek beültetésre és minőségileg alkalmasok-mélyhűtve tárolhatók.  Kétfajta mélyhűtési technika ismeretes, a lassú fagyasztás, valamint a kifinomultabb vitrifikáció. Intézetünkben az utóbbi, ultragyors módszert részesítjük előnyben. Vitrifikáció során az embriók víztartalmának nagy részét kivonjuk, ennek segítése érdekében az asszisztált hatching-hez hasonló technikával kiengedjük a blasztocoel folyadékot, majd ezt követően egy speciális oldatsorba helyezzük az embriókat, ami ugyancsak a víztartalom csökkenését eredményezi. Így minimalizáljuk a károsító jégkristályok keletkezését és stabilizáljuk az embriók szerkezetét. Az embriókat tárolása hordozókra helyezve, folyékony nitrogénben történik, -196 C-on. Változatlan körülmények között az embriók korlátlan ideig tárolhatók. Az embriók mélyhűtött tárolása széles körben elterjedt, jól bevált módszer.

 

11. rész: Az embriófejlődés képekben

A petesejttől a blasztocisztáig csak néhány nap áll rendelkezésre, hogy figyelemmel kísérjük az embriók sorsát. Ezt a fejlődés egy folyamatábra segítségével szeretnénk bemutatni.

12. rész: Spermaanalízis

A 3-5 nap önmegtartóztatási időt követően a leadott ondóminta eredményét egy értékelő lapon (spermatogram-SPG) az alábbi WHO-s határértékekhez hasonlítjuk:

  • Térfogat: minimum 1,5 ml
  • Koncentráció: minimum 15 millió/ml
  • Totál spermiumszám: minimum 39 millió/minta
  • Motilitás: minimum 40%
  • Morfológia: minimum 4 % normális

Az ennek megfelelő értékek a normozoospermia kategóriába tartoznak. Az eredmény kiértékelése minden esetben andrológus szakorvos hatásköre.

Ivarsejtlaborunk nemzetközileg akkreditált QuaDeGA CERTIFICATION-nel rendelkezik.

13. rész: HBA teszt (Hyaluron Binding Assay)

A HBA-teszt a friss ejakulátumban lévő érett spermiumok arányának megállapítására szolgáló módszer, ami az érett spermiumok hyaluronsavkötő képességén alapszik. Ez a megtermékenyítés folyamatának egyik lépése.  A természetben csak az érett, hyaluronsav-kötő receptorral rendelkező spermiumok tudnak kötődni a petesejt burkában lévő hyaluronsavhoz. Ennek hiánya is állhat ismeretlen eredetű meddőségi probléma hátterében.

Az esetleges fertilitás diagnózisához semmiképpen sem elegendő a teszt által kapott eredmény, de segítséget nyújthat a pár későbbi IVF-kezelési lehetőségeinek kiválasztásában.

 

14. rész DNS fragmentáció


A DNS fragmentáció a hímivarsejt DNS-ének töredezettsége, amit több dolog is okozhat, mint például: előrehaladott életkor, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, helytelen táplálkozás, elhízás, gyulladás, stressz. A töredezett DNS tartalmú spermiumok termékenyítő-képessége csökken, valamint létrejött terhességnél a korai vetélés kockázata megnő.
DNS fragmentáció kimutatására többféle vizsgálati módszer létezik. Termékenységi központunkban az SCSA (Sperm Chromatin Structure Assay) teszt érhető el, ami hímivarsejtek tízezreit vizsgálja rövid idő alatt. A spermium DNS sérülését százalékban adjuk meg. Ha a spermiumok több mint 30 százaléka fragmentált andrológusunkkal történő konzultáció során több megoldás is javasolható.