slide
slide
slide
slide
slide
slide

Ahogyan a nagykönyvben meg van írva

A menstruációs ciklus jellemzői alapján egész pontosan meghatározható, hogy melyek a termékeny napok. A szabályos női nemi ciklus általában 28 nap hosszú, amelyből az első 3-5 nap a menstruáció. A peteérés a ciklus 14. napja körül történik meg, a petesejt pedig akár két napig is várhat a megtermékenyülésre. A spermiumok életképessége az együttlét után néhány napig tart.  Ebből következik, hogy a peteérés előtt-, illetve után néhány nappal történt együttlétből egyaránt létrejöhet terhesség. Vannak olyan nők, akiknek nagyon gyorsan és egyszerűen sikerül teherbe esni, másoknak hosszabb időbe telik, amíg eljön a gyermekáldás. Vannak azonban olyanok is, akik hiába áhítoznak arra, hogy spontán teherbe essenek, akár ismert ok miatt, akár úgy, hogy anatómiailag, fiziológiailag semmilyen elváltozás nem ismeretes.

Amikor kell a segítség

Gyermektelenségnek, meddőségnek nevezzük, ha egy év rendszeres, ovuláció idejére eső, 2-3 naponta történő nemi élet ellenére sem sikerül elérni a kívánt várandóságot. A reproduktív zavar a fogamzóképes lakosság 10-15%-át érinti. Az utóbbi évtizedekben folyamatosan nő a gyermektelen párok száma, ami többek között a nők egyre idősebb korban történő gyermekvállalásának, valamint a népesség termékenységi állapota fokozatos romlásának a rovására írható. A teherbeesés esélye a harmincadik életévtől folyamatosan csökken, a harmincas évek végétől a fogamzó képesség romlása felgyorsul és negyven éves kor felett minimálisra csökken az esélye a sikeres terhességnek. Érdemes megkülönböztetni az infertilitás és a sterilitás fogalmát. Sterilitásról, teljes nemzőképtelenségről akkor beszélünk, ha a pár valamelyik tagjánál olyan definitív, végleges ok áll fenn, mely miatt a megtermékenyülés/teherbeesés lehetetlen, ide sorolhatók bizonyos veleszületett fejlődési hibák, bizonyos műtéttel előidézett állapotok, ivarsejtek nagyfokú vagy teljes hiánya és rendellenessége. Infertilitásról akkor beszélünk, amikor bizonyos kevésbé vagy közepesen súlyos okok nehezítik a teherbesést vagy a megfogant terhesség, a korai szakaszban ismétlődő jelleggel megszakad.

Van megoldás

Sterilitás esetén megoldásul szolgálhat donor petesejt valamint  hímivarsejt felhasználása. Infertilitás esetén az adott problémától függően inszeminációra vagy in vitro fertilizációra van lehetöség, az utóbbi esetben számos különbözö laboratóriumi eljárás segíti a petesejt megtermékenyülését és a kívánt terhesség létrejöttét.