Blog

Biztonságosabbá válhat a mesterséges megtermékenyítés

Az Egyesült Államokban a meddő nők mintegy 3 százaléka veti alá magát mesterséges megtermékenyítésnek (IVF) annak érdekében, hogy teherbe essen. Némelyikük esetében azonban a kezelés súlyos mellékhatásokkal jár.

Most a Journal of Clinical Investigation szaklapban megjelent tanulmány egy új, biztonságosabb technikáról ad hírt, amely a kísérletek szerint sikeresen serkenti a peteérést az IVF-en áteső nőkben, és a vizsgált nők körében 12 csecsemő születéséhez vezetett.

Az Egyesült Államokban körülbelül minden nyolcadik házaspár tapasztal termékenységi problémákat vagy nehézségeket a terhesség fenntartásában, és ezen esetek egyharmadában a nő rendellenessége áll a háttérben - írja a Medipress. A meddőségi esetek többségét gyógyszeres kezeléssel vagy műtéttel kezelik, ha azonban ezek nem válnak be, asszisztált reprodukciós terápiákat (például IVF) alkalmazhatnak.

IVF során a spermiumot manuálisan juttatják be a petesejtbe laboratóriumi körülmények között. Ha a megtermékenyítés sikeres, az embriót beültetik a méhbe. Az eljárást megelőzően azonban a pácienseknek injekcióban beadható termékenységi gyógyszerekkel, például hCG hormonnal kell serkenteniük a petesejt-termelődést.

Az Imperial College London kutatócsoportja azonban Waljit Dhillo professzor vezetésével arról is beszámolt, hogy az ilyen gyógyszerek következtében egyes IVF páciensekben OHSS (ovarian hyperstiumlation syndrome, petefészek hiperstimulációs szindróma) léphet fel, mely során a nők hirtelen hízást, légszomjat, hasi fájdalmat és hányást tapasztalhatnak.

A kutatók egy természetesen előforduló hormont, a kisspeptint vizsgálták 53 mesterséges megtermékenyítésen áteső nőben. Miután mindegyik alany kapott egy kisspeptin injekciót, az 53-ból 51-ben fejlődtek ki érett petesejtek, és 49 esetében jött létre egy vagy két megtermékenyített embrió, melyeket be lehetett ültetni az anyaméhbe. Ezek közül a nők közül tizenketten estek teherbe, ami a kutatók szerint a standard hCG kezeléshez viszonyítva jó eredménynek számít.

 

Forrás: https://www.babanet.hu/gyermekvallalas/lombikkezeles/biztonsagosabba-valhat-a-mesterseges-megtermekenyites/

Spermageddon

Spermageddon - A 24.hu szerint ezzel a szóviccel írja le a Daily Mail azt, ami az emberiségre várhat a gyorsételek, a mozgásszegény életmód és a környezet szennyezése miatt.

A tudósok szerint ugyanis, ezek a tényezők okolhatók a leginkább a nyugati férfiak spermaminőségének folyamatos és drasztikus romlásáért. A friss tanulmány azt írja, a termékenységi klinikák adatai alapján, évente 1,8 százalékkal csökken a férfiak spermamintáiban az mozgékony ondósejtek, vagyis az „úszók”aránya. Egy párhuzamos kutatás pedig megállapította, hogy hat amerikai nagyvárosból ötben jelentősen romlott a férfiak termékenysége az utóbbi időben.

A kutatók már korábban megkongatták a vészharangokat, miután kiderült, egyetlen generáció alatt, a férfiak átlagos spermaszáma a felére csökkent. Az újabb kutatások, melyek nem a teljes spermaszámra, hanem az „úszók” számára, vagyis a mennyiség helyett a minőségre helyezik a hangsúlyt, szintén drasztikus képet festenek. A helyzet az Egyesült Államokban, és Spanyolországban a legrosszabb, közli a lap.

Forrás: Itt

Egyszerű módszerek a peteérés ellenőrzésére

Ha úgy érzi, eljött az ideje annak, hogy baba érkezzen, a teherbeesést segítheti, ha pontosan tisztában vagyunk azzal, hogyan tudjuk meghatározni az ovuláció időpontját.

A baba tervezésekor egy ideig nagyon jól működhet a "mindent bele" elv, ha azonban tényleg biztosra akar menni, és mielőbb közölni a gólyahírt, el kell kezdnie figyelni a peteérés időpontját. Erre több természetes módszer is van.


 

A naptármódszer

Ez azon a megfigyelésen alapul, hogy normál esetben a peteérés két héttel előzi meg a következő menstruáció kezdetét. Mivel mindenkinél más a ciklus hossza, csak minimum három hónapos megfigyelés után határozható meg az egyéni középidő. Ha rendszeresen feljegyzi a mendzesz idejét, akkor ez nem jelent problémát. Nem árt azonban figyelembe venni az ivarsejtek életképességét is, a peteérés előtti szeretkezésből is származhatnak ugyanis termékenyítőképes spermiumok, mivel ezek akár 72 óráig is élhetnek. 

Mindennek függvényében a termékeny időszak meghatározásához az egyik legbiztosabb számítás, ha az elmúlt egy év legrövidebb ciklushosszából 18 napot kivonunk - ez lesz az időszak első napja -, majd a leghosszabb ciklus napjaiból 11-et vonunk le - ez pedig az utolsó napja lesz. Tehát ha a legrövidebb ciklus 26 napos volt, a leghosszabb pedig 32, akkor a termékeny napok valahol a ciklusod 8. és 22. napja között lesznek. Átlagos 28 napos ciklus esetében a számítás szerint a 10. és 17. nap közötti intervallumban keresendőek a termékeny napok, ezért mondják, hogy általában a 14 nap környékén. 

 

A hőmérő módszer
 

Ez módszer szintén nem bonyolult, de figyelmet, rendszeres rutint azért igényel.  A lényege az, hogy közvetlenül ébredés után azonnal hőmérsékletet kell mérni. Mindegy hol mérünk, de lehetőleg ugyanott mindig. A módszer lényege az állandóság: lehetőleg ugyanabban az órában és természetesen mérési helyen kell megállapítani a hőmérsékletedet. A testhőt azonban sok minden befolyásolja, például 6 óránál kevesebb alvás, szex, alkoholfogyasztás, kisebb-nagyobb meghűléses betegség. A normális hőmérsékleti görbe a peteérés napjától az ovulációig átlagos szinten van, majd ekkor egy rövid ideig lecsökken a hőmérséklet, a pete kiszabadulásától kezdve pedig néhány tizedfokkal emelkedni kezd a testhő.

24 év után született egészséges gyerek egy lefagyasztott embrióból

Rekordot jelentő 24 év után született egészséges gyerek egy lefagyasztott embrióból az Egyesült Államokban – írja az MTI az Independent nyomán.

A Tennessee-ben élő Tina Gibson és férje, Benjamin a knoxville-i Nemzeti Embrióadományozó Központban (NEDC) fogadta örökbe az 1992. október 14-én lefagyasztott embriót, amelyet idén márciusban ültettek be Tina méhébe.

A 33 éves Benjaminnak cisztás fibrózisa van – az egyik leggyakoribb veleszületett genetikai betegség –, amely a férfiaknál terméketlenséget okozhat. A pár korábban a hagyományos örökbefogadáson is gondolkodott, de végül a fagyasztott embriótranszfer mellett döntöttek. Kislányuk, Emma Wren november 25-én született meg.

"Emma egy édes kis csoda. Azt hiszem egész tökéletes ahhoz képest, hogy ennyi éven át le volt fagyasztva."

– jegyezte meg tréfásan az újdonsült édesapa.

 

daughter 1513689644935 11985251 ver1.0.png

A történetnek plusz csavart ad, hogy az embriót annak idején mindössze másfél évvel Tina születése után fagyasztották le.

"Soha nem fogom elfelejteni, hogy mit mondtak Gibsonék, amikor megmutattuk nekik az embriók fotóját a beültetéskor. A 25 éves Tina azt mondta: ezek az embriók lehettek volna akár a legjobb barátaim is" – idézte fel Carol Sommerfelt, az NEDC munkatársa. A központ kifejezetten a párok által fel nem használt és ezért másoknak felajánlott embriókkal foglalkozik.

A világ első fagyasztott embrióból született babája 1984-ben jött a világra Ausztráliában. Az embrióadoptálás gyakorlatának széles körű megismertetésével foglalkozó Embryo Adoption Awareness Centre szerint évente 25 százalékkal nő az embrióadoptálás révén született babák száma.

Forrás: Itt