Blog

Egyszerű módszerek a peteérés ellenőrzésére

Ha úgy érzi, eljött az ideje annak, hogy baba érkezzen, a teherbeesést segítheti, ha pontosan tisztában vagyunk azzal, hogyan tudjuk meghatározni az ovuláció időpontját.

A baba tervezésekor egy ideig nagyon jól működhet a "mindent bele" elv, ha azonban tényleg biztosra akar menni, és mielőbb közölni a gólyahírt, el kell kezdnie figyelni a peteérés időpontját. Erre több természetes módszer is van.


 

A naptármódszer

Ez azon a megfigyelésen alapul, hogy normál esetben a peteérés két héttel előzi meg a következő menstruáció kezdetét. Mivel mindenkinél más a ciklus hossza, csak minimum három hónapos megfigyelés után határozható meg az egyéni középidő. Ha rendszeresen feljegyzi a mendzesz idejét, akkor ez nem jelent problémát. Nem árt azonban figyelembe venni az ivarsejtek életképességét is, a peteérés előtti szeretkezésből is származhatnak ugyanis termékenyítőképes spermiumok, mivel ezek akár 72 óráig is élhetnek. 

Mindennek függvényében a termékeny időszak meghatározásához az egyik legbiztosabb számítás, ha az elmúlt egy év legrövidebb ciklushosszából 18 napot kivonunk - ez lesz az időszak első napja -, majd a leghosszabb ciklus napjaiból 11-et vonunk le - ez pedig az utolsó napja lesz. Tehát ha a legrövidebb ciklus 26 napos volt, a leghosszabb pedig 32, akkor a termékeny napok valahol a ciklusod 8. és 22. napja között lesznek. Átlagos 28 napos ciklus esetében a számítás szerint a 10. és 17. nap közötti intervallumban keresendőek a termékeny napok, ezért mondják, hogy általában a 14 nap környékén. 

 

A hőmérő módszer
 

Ez módszer szintén nem bonyolult, de figyelmet, rendszeres rutint azért igényel.  A lényege az, hogy közvetlenül ébredés után azonnal hőmérsékletet kell mérni. Mindegy hol mérünk, de lehetőleg ugyanott mindig. A módszer lényege az állandóság: lehetőleg ugyanabban az órában és természetesen mérési helyen kell megállapítani a hőmérsékletedet. A testhőt azonban sok minden befolyásolja, például 6 óránál kevesebb alvás, szex, alkoholfogyasztás, kisebb-nagyobb meghűléses betegség. A normális hőmérsékleti görbe a peteérés napjától az ovulációig átlagos szinten van, majd ekkor egy rövid ideig lecsökken a hőmérséklet, a pete kiszabadulásától kezdve pedig néhány tizedfokkal emelkedni kezd a testhő.

24 év után született egészséges gyerek egy lefagyasztott embrióból

Rekordot jelentő 24 év után született egészséges gyerek egy lefagyasztott embrióból az Egyesült Államokban – írja az MTI az Independent nyomán.

A Tennessee-ben élő Tina Gibson és férje, Benjamin a knoxville-i Nemzeti Embrióadományozó Központban (NEDC) fogadta örökbe az 1992. október 14-én lefagyasztott embriót, amelyet idén márciusban ültettek be Tina méhébe.

A 33 éves Benjaminnak cisztás fibrózisa van – az egyik leggyakoribb veleszületett genetikai betegség –, amely a férfiaknál terméketlenséget okozhat. A pár korábban a hagyományos örökbefogadáson is gondolkodott, de végül a fagyasztott embriótranszfer mellett döntöttek. Kislányuk, Emma Wren november 25-én született meg.

"Emma egy édes kis csoda. Azt hiszem egész tökéletes ahhoz képest, hogy ennyi éven át le volt fagyasztva."

– jegyezte meg tréfásan az újdonsült édesapa.

 

daughter 1513689644935 11985251 ver1.0.png

A történetnek plusz csavart ad, hogy az embriót annak idején mindössze másfél évvel Tina születése után fagyasztották le.

"Soha nem fogom elfelejteni, hogy mit mondtak Gibsonék, amikor megmutattuk nekik az embriók fotóját a beültetéskor. A 25 éves Tina azt mondta: ezek az embriók lehettek volna akár a legjobb barátaim is" – idézte fel Carol Sommerfelt, az NEDC munkatársa. A központ kifejezetten a párok által fel nem használt és ezért másoknak felajánlott embriókkal foglalkozik.

A világ első fagyasztott embrióból született babája 1984-ben jött a világra Ausztráliában. Az embrióadoptálás gyakorlatának széles körű megismertetésével foglalkozó Embryo Adoption Awareness Centre szerint évente 25 százalékkal nő az embrióadoptálás révén született babák száma.

Forrás: Itt