Hírek

Új eszköz az igazán jó spermiumok kiválasztására!

Fertile Chip – új eszköz az igazán jó spermiumok kiválasztására.

A spermiumban lévő örökítőanyag (DNS) épsége elengedhetetlen feltétele a petesejt szabályos
megtermékenyülésének, egészséges embrió csak ily módon jöhet létre. A hagyományos spermium
kiválasztási eljárások (a spermiumok alaki tulajdonságai, sperma centrifugálás) ebből a szempontból
korlátozott hatékonyságúak. A Reprosys Termékenységi Központban lehetőség van egy új, az
eddigieknél lényegesebb hatékonyabb spermium szelekciós eljárás alkalmazására. A mikrofluid
technikán alapuló Fertile Chip használatával a megtermékenyítés nagyobb eséllyel ténylegesen
egészséges szerkezetű spermiumokkal történik, kedvezőbbé válhat a szabályos megtermékenyülés és
embriófejlődés esélye A Fertile Chip használata különösen ajánlott azokban az esetekben, ahol az
előzetes kivizsgálás a spermiumok DNS töredezettségét magas arányúnak találja.

Petevezeték átjárhatósági vizsgálat – fájdalommentesen?

Igen! A Reprosys Termékenységi központban olyan új, veszélytelen és hatékony fájdalomcsillapító módszer áll rendelkezésünkre, melynek alkalmazásával a sokaknak kellemetlen múltbéli emléket okozó méhüregi- és petevezeték átjárhatósági vizsgálat (HyCoSy) fájdalommentessé tehető. A beavatkozás során a szülészeti fájdalomcsillapításban már bizonyított nitrogénoxidul-oxigén gázkeveréket használunk, melyet a páciens egy szeleppel ellátott maszk segítségével saját magának adagol szükség szerint. A fájdalomcsillapító hatás néhány másodperc alatt kialakul, az adagolás megszűnése után gyorsan el is múlik, így nem szükséges „kipihenni” a kábultságot, a vizsgálat befejezését követően a páciens néhány perc múlva távozhat.

 

Spermageddon

Spermageddon - A 24.hu szerint ezzel a szóviccel írja le a Daily Mail azt, ami az emberiségre várhat a gyorsételek, a mozgásszegény életmód és a környezet szennyezése miatt.

A tudósok szerint ugyanis, ezek a tényezők okolhatók a leginkább a nyugati férfiak spermaminőségének folyamatos és drasztikus romlásáért. A friss tanulmány azt írja, a termékenységi klinikák adatai alapján, évente 1,8 százalékkal csökken a férfiak spermamintáiban az mozgékony ondósejtek, vagyis az „úszók”aránya. Egy párhuzamos kutatás pedig megállapította, hogy hat amerikai nagyvárosból ötben jelentősen romlott a férfiak termékenysége az utóbbi időben.

A kutatók már korábban megkongatták a vészharangokat, miután kiderült, egyetlen generáció alatt, a férfiak átlagos spermaszáma a felére csökkent. Az újabb kutatások, melyek nem a teljes spermaszámra, hanem az „úszók” számára, vagyis a mennyiség helyett a minőségre helyezik a hangsúlyt, szintén drasztikus képet festenek. A helyzet az Egyesült Államokban, és Spanyolországban a legrosszabb, közli a lap.

Forrás: Itt

24 év után született egészséges gyerek egy lefagyasztott embrióból

Rekordot jelentő 24 év után született egészséges gyerek egy lefagyasztott embrióból az Egyesült Államokban – írja az MTI az Independent nyomán.

A Tennessee-ben élő Tina Gibson és férje, Benjamin a knoxville-i Nemzeti Embrióadományozó Központban (NEDC) fogadta örökbe az 1992. október 14-én lefagyasztott embriót, amelyet idén márciusban ültettek be Tina méhébe.

A 33 éves Benjaminnak cisztás fibrózisa van – az egyik leggyakoribb veleszületett genetikai betegség –, amely a férfiaknál terméketlenséget okozhat. A pár korábban a hagyományos örökbefogadáson is gondolkodott, de végül a fagyasztott embriótranszfer mellett döntöttek. Kislányuk, Emma Wren november 25-én született meg.

"Emma egy édes kis csoda. Azt hiszem egész tökéletes ahhoz képest, hogy ennyi éven át le volt fagyasztva."

– jegyezte meg tréfásan az újdonsült édesapa.

 

daughter 1513689644935 11985251 ver1.0.png

A történetnek plusz csavart ad, hogy az embriót annak idején mindössze másfél évvel Tina születése után fagyasztották le.

"Soha nem fogom elfelejteni, hogy mit mondtak Gibsonék, amikor megmutattuk nekik az embriók fotóját a beültetéskor. A 25 éves Tina azt mondta: ezek az embriók lehettek volna akár a legjobb barátaim is" – idézte fel Carol Sommerfelt, az NEDC munkatársa. A központ kifejezetten a párok által fel nem használt és ezért másoknak felajánlott embriókkal foglalkozik.

A világ első fagyasztott embrióból született babája 1984-ben jött a világra Ausztráliában. Az embrióadoptálás gyakorlatának széles körű megismertetésével foglalkozó Embryo Adoption Awareness Centre szerint évente 25 százalékkal nő az embrióadoptálás révén született babák száma.

Forrás: Itt